ebook zdarma

26. října 2013

Domácí lučina

Domácí lučinu, neboli Labneh, jak tomu někdo taky říká, dělávám už několik měsíců. Je to takový základ do pomazánek a její chuť je právě něco mezi Lučinou a Pomazánkovým máslem. Dá se ale samozřejmě jíst i jen tak, namazaná na pečivu. Je ideální pro malé děti. Napíšu zde recept, který často koluje po internetu, já dělávám jen z jednoho jogurtu, někdy nechám vykapat jen ten, jindy přidám od oka smetanu a sůl. Někdo rovnou přidává třeba česnek, bylinky atd. Je to opravdu jen a jen na vás, co si zvolíte.

Suroviny:
3x 500g bílý jogurt
1 smetana ke šlehání
sůl

Postup:
Jogurt, smetanu a sůl smícháme dohromady. Dáme do plátýnka (může být dětská plena), zavážeme a necháme dvacet čtyři hodin vykapat (nebo dle potřeby). Pod zavěšené plátýnko dáme mísu, do které zachytíme syrovátku, ta se dá použít třeba do pečiva místo vody. Po vykapání je Lučina připravená k dalšímu použití. 

lučina z jednoho jogurtu


Žádné komentáře:

Okomentovat