Suroviny:
Těsto
250g hladké mouky
125g másla
2 žloutky
40ml studené vody
špetka soli
Náplň
500g hrušek (jablek)
100g krystalového cukru (na hrušky spíš méně, jsou dost sladké)
1/2 lžičky mleté skořice
1/2 lžíce hladké mouky
1 vejce na potření
Postup:
Všechny suroviny nasypeme do mísy a vypracujeme z nich těsto (můžeme nechat pracovat pekárnu nebo robota, ale jde to snadno i ručně), které necháme aspoň hodinku odležet v ledničce. Mezitím si připravíme ovocnou náplň. Oloupeme a nakrájíme si hrušky nebo jablka, případně obojí, nakrájíme na plátky, promícháme s cukrem, skořicí a moukou (můžete přidat i rozinky, já na hrušky nedávala). Formu, ve které budeme koláč péct, vymažeme máslem, těsto vyválíme na placku, která bude asi o dva centimetry větší než průměr formy. Těsto vložíme do formy, hezky ho tam narovnáme, poklademe na něj ovocnou náplň a přečnívající okraje ohneme dovnitř. Můžeme si nechat také kousek těsta stranou a vytvořit na koláči různé ornamenty, já udělala mřížku. Pomažeme koláč máslem a pak už stačí jen vložit do trouby, která je rozehřátá na 180°C a péct 40 minut. Upečený koláč pocukrujeme a můžeme jíst ještě teplý.
Hruškový koláč

Žádné komentáře:
Okomentovat