ebook zdarma

2. října 2013

Tvaroh

Ani mléčné výrobky se naší malé domácí manufaktuře nevyhnuly a řekla bych, že se čím dál tím víc zabydlují. Jsem zatím ve fázi zkoušení a pomalého vychytávání, zdokonalování a pokusů, ale výsledky už mám a tak se o ně chci podělit také s vámi. Začnu tvarohem, který je určitě jeden z těch lehčích případů, které zvládne udělat doma opravdu každý.


Suroviny:
Mléko, nejlépe přímo od kravičky

Postup:
Postup je velice jednoduchý. Mléko nalijeme do hrnce a necháme zkysnout. Nejlépe do druhého dne na lince. Poté ho na sporáku pomalu zahříváme až na teplotu kolem 40°C. Čím větší teplota, tím bude tvaroh tvrdší. Mléko se začne oddělovat na tvaroh a syrovátku, můžeme tvaroh slít a nechat okapat, anebo nechat do vychladnutí v hrnci se syrovátkou a potom slít. Syrovátka je výborná třeba místo vody do těsta na chleba nebo rohlíky.


tvaroh



1 komentář:

  1. Ze syrovátky je výborný koktejl. Stačí rozmixovat s banány (dávám asi tak čtyři na litr syrovátky). Obejde se to i bez cukru.

    OdpovědětVymazat