Suroviny:
250g Hery
3 vajíčka
3 lžíce medu
300g cukru
400g hladké mouky
1 lžička jedlé sody
vlašské ořechy na ozdobení
Krém:
1 plechovka karamelového Salka (nebo domácí karamelové Salko z trojité dávky)
300g másla
Postup:
Do misky, která je nad vodní lázní (já dělám v mlékovaru, takže vodní lázeň s miskou nepoužívám), dáme heru, kterou necháme rozpustit, poté k ní přidáme vejce, med, cukr, mouku a sodu. Šlehačem vše mícháme zhruba deset minut. Těsto bude mít krásně zlatavou barvu.
Na pečící papír si obkreslíme dortovou formu (anebo cokoli, co má požadovaný tvar), papír dáme na plech a stěrkou na něj rozetřeme tenkou vrstvu těsta, která by měla trošičku přesahovat námi nakreslený tvar. Poté plech vložíme do trouby, kterou jsme si předem vyhřáli na 170°C a pečeme pár minut (hlídáme, protože to je opravdu rychlé). Upečené těsto necháme chvíli vychladnout, z papíru sundáme a takto pečeme pořád dokola, dokud nespotřebujeme všechno těsto. Když máme dopečeno, vezmeme si opět dortovou formu a vykrájíme z těsta požadovaný tvar. Odřezky necháme na pozdější dozdobení.
Z másla a karamelového Salka si vyšleháme hladký krém (šleháme asi 10 minut). Odřezky těsta nadrobíme v ruce na jemno, přidáme k nim nadrobno nasekané vlašské ořechy a můžeme začít sestavovat finální podobu medovníku. Začínáme plackou, na tu namažeme tenkou vrstvu krému a připlácneme další plackou a takto postupujeme až do chvíle, než spotřebujeme všechny placky. Nakonec potřeme krémem i vrchní placku a všechny boky dortu, to proto, aby tam pěkně držela naše posypka z odřezků a ořechů. Jakmile máme hotovo, můžeme medovník dozdobit rozpuštěnou čokoládou a šoupnout do ledničky.
Medovník na řezu
Medovník ozdobený čokoládou

Dobrý den, tak jsem právě dopekla medovník a musím říct, že to šlo parádně! Zatím to vypadá dobře a jak jsem uzobla, tak to i výborně chutná!!! Teď vařím karamelové salko a nemůžu se dočkat, až to bude komplet k jídlu :) Chtěla bych poděkovat za super recepty, jsem moc ráda, že jsem na vaše stránky narazila!;)
OdpovědětVymazatPak dám vědět, jak chutnal! Peču ho mamce k narozeninám.
Katka
Dobrý den, děkuji za milý komentář, moc mně potěšil. Jsem ráda, že se Vám stránky líbí. Určitě dejte vědět, jak Vám Medovník chutnal, budu se těšit :)
VymazatDobrý večer, trošičku mi to trvalo, ale konečně jsem se dostala k tomu, abych se ozvala.
OdpovědětVymazatMedovník byl úžasný, snad kdyby jsme vydrželi ještě nějaký ten den, byl by ještě lepší! ;) Není přeslazený....je prostě super!
Takže ještě jednou děkuji a recept posílám dál ;)
a sice trošičku opožděně, ale přesto Vám přeji všechno nejlepší do nového roku a ještě víc takových dobrůtek pro nás;)
Katka
Dobrý večer, paní Katko, děkuji za krásné přáníčko, doufám, že vás v tom novém roce nezklamu a snad i překvapím dalšími recepty.
VymazatA mám opravdu velikou radost, že vám Medovník chutnal :-) děkuji, že jste napsala. Jsem ráda za každou zpětnou vazbu, aspoň vidím, že má snaha není zbytečná ;)