ebook zdarma

7. ledna 2014

Domácí pomerančové čokopiškoty

Na tyto čokopiškoty jsem se chystala už před Vánocemi. Jenže pečení cukroví a jeho neustálé ochutnávání mně přimělo odložit piškoty na dobu, kdy už nebude do čeho zobnout. Teď už vám asi došlo, že cukroví je snědené a mně honí nejen mlsná, ale taky mně "svrbí prsty" na další zkoušení. :)
I když recept patří mezi časově náročnější, což nemám moc ráda, i tak jsem se do toho pustila. A nelituji toho ani trošičku. Příprava čokopištotů je sice pracnější a zdlouhavější, než jiné mlsky, ale zato jsou domácí. Takže až budu mít zase chuť na čokopiškoty, určitě si udělám tyhle. ;)


Suroviny: (na cca 40-50 kousků podle velikosti)

piškot
2 vejce 
90 g moučkového cukru
90 g polohrubé mouky
2 a půl  lžíce horké vody

želé
10g želatiny v prášku
250 ml čerstvě vymačkané pomerančové šťávy (anebo jiné šťávy podle vaši chuti)
2-3 lžíce cukru

poleva
oblíbená čokoláda (nejlépe mléčná)

Postup:
Nejdříve si uděláme piškoty. Žloutky, horkou vodu a 50g cukru vyšleháme do husté "bílé hmoty". Přidáme mouku, promícháme a dáme se do šlehání bílků. Ty si vyšleháme v jiné nádobě a jakmile jsou tuhé, zašleháme do nich ještě i zbytek cukru (40g). Poté bílky lehce vmícháme do těsta a pomocí cukrářského sáčku tvoříme na plech (s pečícím papírem) malé hromádky (záleží na vás, jak velké chcete piškoty mít). Takto nachystané těsto vložíme do předem vyhřáté trouby asi na 180°C na 5-10 minut a hlídáme, aby se piškoty nespálily. 
Ve chvíli, kdy se nám pečou piškoty, si můžeme nachystat pomerančové želé. Stačí jen podle návodu na obalu želatiny smíchat želatinu s pomerančovou šťávou a cukrem. Přivedeme za stálého míchání k varu a pak vaříme jednu minutu. Nalijeme do nádoby tak, aby se vytvořila maximálně půl centimetru vysoká jednolitá plocha (já použila tác na chlebíčky). Když nám želatina ztuhne, vezmeme kulaté vykrajovátko (nebo malou skleničku) a vykrajujeme kolečka.
Hotová kolečka želatiny poklademe na vychladlé piškotky a políváme čokoládou, kterou jsme si rozpustili nad párou v míse. Hotové čokopiškoty necháme zatuhnout v ledničce a můžeme konzumovat.

domácí pomerančové čokopiškoty

1 komentář: