ebook zdarma

21. ledna 2014

Hruškový (jablkový) koláč

Včera za mnou přišel starší syn s tím, že by chtěla upéct nějakou jablíčkovou buchtu. Sáhla jsem do jedné z našich kuchařek, tentokrát to byla Kuchařka pro kluky od Roberta Vana a jeho jablečný koláč. My však měli jablíček doma málo, tak jsme je nahradili hruškami a výsledek také stojí za to. Všichni jsme si pochutnali a příště už uděláme i jablíčkový.

Suroviny:

Těsto
250g hladké mouky
125g másla
2 žloutky
40ml studené vody
špetka soli

Náplň
500g hrušek (jablek)
100g krystalového cukru (na hrušky spíš méně, jsou dost sladké)
1/2 lžičky mleté skořice
1/2 lžíce hladké mouky
1 vejce na potření

Postup:

Všechny suroviny nasypeme do mísy a vypracujeme z nich těsto (můžeme nechat pracovat pekárnu nebo robota, ale jde to snadno i ručně), které necháme aspoň hodinku odležet v ledničce. Mezitím si připravíme ovocnou náplň. Oloupeme a nakrájíme si hrušky nebo jablka, případně obojí, nakrájíme na plátky, promícháme s cukrem, skořicí a moukou (můžete přidat i rozinky, já na hrušky nedávala). Formu, ve které budeme koláč péct, vymažeme máslem, těsto vyválíme na placku, která bude asi o dva centimetry větší než průměr formy. Těsto vložíme do formy, hezky ho tam narovnáme, poklademe na něj ovocnou náplň a přečnívající okraje ohneme dovnitř. Můžeme si nechat také kousek těsta stranou a vytvořit na koláči různé ornamenty, já udělala mřížku. Pomažeme koláč máslem a pak už stačí jen vložit do trouby, která je rozehřátá na 180°C a péct 40 minut. Upečený koláč pocukrujeme a můžeme jíst ještě teplý.

Hruškový koláč


Žádné komentáře:

Okomentovat